Aaltolan perinnetila

etusivu - esittely - asukkaat - toiminta - vieraskirja(Klikkaa kuvia saadaksesi lisää tietoa)

Matkamme alkaa katsauksella tilamme historiaan, josta tiedossamme on vuodet aina II maailmansodan jälkimainingeille saakka. Sodan jälkeisinä vuosina muuan nuori kulkurimies löysi autioituneen, täysin romahtamispisteessä olevan maatilan, jonne päätti asettua asumaan. Hän aloitti kodiksi asettumisen tekemällä pienen kasvimaan käsivoimin, ja vietti yönsä navetan heinävintillä, joka oli aavistuksen paremmassa kunnossa kuin itse päärakennus.
Vuosien myötä rähjäisestä röttelöstä alkoi muodostua oikea talo, jonka rakentamiseen mies sai apua muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta kylältä. Hän ystävystyi kyläläisten kanssa, ja saikin kutsuja paikallisen pikku pubin illanviettoihin. Tälläisessa illanvietossa hän tapasikin valloittavan kauniin naisen, jonka kanssa he yhdessä muuttivat kunnostetulle tilalle.

Vuosien yhteiselon jälkeen pariskunta oli kolmea lasta rikkaampi ja he olivat saaneet haalittua piskuisen tonttinsa ympäriltä maata omistukseensa, mahdollistaen laajempaa viljelyä. Jo näihin aikoihin heillä oli myös kaksi hevosta tekemässä peltotöitä. Nautakarjaakin heille vuosien myötä kerääntyi yli kymmenpäinen lauma.
Kun pariskunnan kunto alkoi pettää iän viedessä heiltä voimia, tilalla tehtiin sukupolven vaihdos. Sinne jäi asumaan perheen vanhin poika vaimonsa kanssa.
Uusi sukupolvi osoittautui hedelmälliseksi ja heille siunaantuikin viisi lasta. Tilan pito jatkui edelleen perhevoimin, tuotannon kokoajan lisääntyessä; viljaa alkoi olla jopa myyntiin asti lähimyllylle. Näihin aikoihin hevosmääräkin lisääntyi, nautakarja pistettiin lähes kokonaan pois ja tilalle rakennettiin paikka kanoille sekä vuohille.


Tänä päivänä tila on siirtynyt kolmannelle sukupolvelle, jonka myötä maa-ala on kasvanut useita kymmeniä hehtaareita ja hevosten määrä on kasvanut roimasti. Edelleen pyrimme toimimaan vanhojen perinteiden mukaan ja pitämään tilamme avoinna vieraille, jotta nykyäänkin pääsisi vielä opastuksen avulla tutustumaan "entisajan elämään", eli itsenäiseen ruuan hankintaan. Rakennukset on pidetty niin pitkälti ennallaan kuin mahdollista, tietysti niitä on kunnostettu ajan myötä vahvemmiksi.

Hevostallin lisäksi on myös erillinen rakennus tilamme muille eläimille, eli kymmenpäiselle kanalaumalle, kahdelle vuohelle, aaseille sekä muutamalle lehmälle. Tämä rakennus on rakennettu niin, että kanat ovat täysin omassa tilassaan, josta ne pääsevät ulkoilemaan suurelle aidatulle alueelle. Vuohet ja aasit viihtyvät yhteisessä pihatossa vuoden ympäri, vaikkakin niille on myös varattu omat karsinansakin yllättävien tilanteiden varalta.

Tallin ympärillä on useita tarhoja, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Hevoset tarhailevat pääasiassa 2-4 hevosen ryhmissä ja niillä on tarhassa sulana pysyvä vesisaavi. Tallissa asuvat hevoset ruokitaan neljästi päivässä, kun pihattohevoset puolestaan saavat olla vapaalla heinällä. Pihatto sijaitsee tallin päädyssä, eli sisään tullessaan pihattohevoset näkevät myös tallin käytävälle.


Vanha tunnelma näkyy myös tallimme sisätiloissa. Mahdollisimman monet pinnat on pidetty puupinnalla, poikkeuksena betoninen lattia. Jokaisen karsinan edessä on nimetty suuri puinen arkku, josta löytyy kunkin hevosen omat varusteet; harjat, riimu ja naru, pintelit tai suojat, pesusienet ja niin edelleen. Satulat, suitset ja valjaat löytyvät varustehuoneesta, kun taas kärryt tallin vieressä sijaitsevasta ladosta. Ladosta löytyy myös hevosten kuivikkeet sekä ruuat.

Päätallin heinävintti on remontoitu kestäväksi kakkoskerrokseksi. Sieltä löytyy tallin toimisto, sekä oleskelutila kahvin tai teen keitto mahdollisuudella. Oleskelutilassa on myös jääkaappi sekä juokseva vesi. Toimistoa vastapäätä, tallin toisessa päädyssä on kaksi pientä makuuhuonetta, joissa pystyy majoittumaan. Huoneista ei löydy mitään ylellisyyksiä, mutta kuitenkin sänky jossa nukkua. Yläkerrassa on myös WC-tilat.

Jotta tekisimme vieraidemme olon mukavaksi, emme ole unohtaneet myöskään varakarsinoita kilpakenttien nurkalla. Näiden karsinoiden taustalla sijaitsevalla tasaisella pellolla on myös hyvä mahdollisuus pystyttää teltta, mikäli aikoo osallistua esimerkiksi monipäiväisiin kilpailuihimme.


Oman tilan pyörittämisen lisäksi tarjoamme ulkopuolisille paljon toimintaa. Meiltä löytyy suuri hiekkakenttä, joka soveltuu mainiosti esteratsastukseen. Unohtamatta myöskään uuden uutukaista maneesiamme. Kentän laidalta löytyy vaja, jossa säilytämme estetarpeitamme; siellä on varmasti joka lähtöön jos jonkin näköistä viritystä (tietysti turvallisia sellaisia). Vajasta löytyy myös kouluaidat sekä kirjain tötsät.

Ei sovi myöskään unohtaa henkeäsalpaavia maisemiamme, joista löytyy vaihtelevuutta niin tasaiselle rekiajolle, kuin vesiesteitä valjakkoajon kestävyysosiolle. Kilpailuidemme yhteydessä tarjoamme lähes aina oheistoimintana reki-/kärryajelua, hevosen valjastuskoulutusta sekä emäntä pitää auki pientä kojua, josta saa ostaa perinneresepteillä leivottuja herkkuja. Näihin herkkuihin kuuluvat mm. täytetyt ruisleivät, karjalanpiirakat munavoilla, pullaset, kahvikakut sekä oman puutarhan marjoista tehdyt marmeladit.

Mikäli sinulle vielä kaiken tohinan jälkeen jää hetki aikaa, ota pieni hetki käydäksesi vierailemassa emännän arvostetussa puutarhassa ja nappaa herkullinen omena evääksi! Kuten puutarhan reunalla olevassa kyltissä mainitaan; Omenia voi syödä vapaasti niiden paljouden vuoksi, kaikki muu pitää kuitenkin jättää rauhaan. Kuitenkin esimerkiksi huumaavan tuoksuisia yrttejä voi kuitenkin ostaa itselleen kotiin viemisiksi.


© flickr/Steenbergs

Ulkoasu © wishmaster Tausta © Patterncooler Kuva © State Library of South Australia
Tämä on virtuaalitalli! This is a sim game stable!