Brigadier Stud

And I heard, as it were, the noise of thunder: One of the four beasts saying: "Come and see." And I saw. And behold, a white horse.

Deception Hexen

Nimi: Deception Hexen "Dece" Rotu: trakehner
Sukup.: ori Synt.: 10.04.2013
Säkäk.: 170cm Rek. nro.: VH13-021-0431
Om.: wishmaster (VRL-02889) Kasv.: Hex Sporthorses, Viivuska, FI
Painotus: kouluratsastus Koulutustaso: ko: GP


Hoitaessa Dece on varsinainen kiukkupussi. Se äksyilee tuon tuostakin ja auta armias jos lähettyvillä on muita hevosia! Normaalisti muu harjaaminen menettelee, mutta vatsan alus kutisee ja silloin yritetään jatkuvasti näykkiä. Muiden hevosten läsnäolo hoitamisen aikana häiritsee Deceä kovasti - sen pitää esitellä hampaitaan, huitoa häntäänsä tai muuten vaan seisoa nenä nyrpeänä. Siksi se tulisikin aina hoitaa mahdollisuuksien mukaan omassa nurkkakarsinassaan.
Kavioita putsatessa kannattaa sitoa ori varsin tiukasti kiinni, sillä se harrastaa hampaiden kolhimista takapuoleen. Satulointikaan ei ole Herra Herkkähipiäisen mielipuuhia ja se näkyy usein pullisteluna ja irvistelynä. Omistajaansa Dece kunnioittaa sen verran, ettei uskalla iskeä hampaitaan ihoon asti, vaan tyytyy seisomaan nyrpeänä. Suitsinta ja suojien laittaminen onnistuvat ihan kätevästi, eikä Dece loimittamiseenkaan reagoi kovin näkyvästi. Vedestä Dece ei pidä laisinkaan, joten pesu kannattaa letkun sijasta tehdä sienen ja ämpärin kanssa määrätietoisesti, mutta hellästi.
Talutuksessa Dece on yllättävän fiksu sen muuhun käytökseen verrattuna. Se kävelee narunpäässä tarkalleen pää ihmisen olkapään kohdalla ja tarkkailee ympäristöä. Kilpailupaikalla saattaa olla havaittavissa pientä sähköisyyttä, mutta koskaan Dece ei ole narussa rynninyt. Tallin seinien sisällä ori on siis täysin erilainen kuin ulkoilmassa - harjauspuomilla toimenpiteet sujuvat paljon kivuttomammin, vaikkakin satulointi on Decen mielestä aina ärsyttävää, oli paikka mikä tahansa.

Ratsastaessa Dece on rasavilli menijä ja melko vahva suusta, joten alkuverryttelyssä kannattaa huolehtia, että ratsastaa orin mahdollisimman kevyeksi edestä. Kun peräpään saa töihin ja etupään keveäksi, Dece on oikein pehmeä ja herkkä paketti. Kun ori on yksikseen kentällä, se osaa keskittyä huomattavasti paremmin kuin ryhmässä. Muut hevoset vievät todella paljon sen keskittymiskykyä ja toisinaan tästä kärsitään paljon etenkin valmennuksissa.
Kilpailuissa kouluaitojen sisäpuolelle päästessään tämä on kuin erihevonen verrattuna verryttelyalueeseen. Kunnollisella kurilla ja selkeillä avuilla Decen saa kuitenkin toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa - tälläinen luottamus vaatii kuitenkin pitkää pinnaa ja paljon harjoittelua. Decellä on upeat, joustavat liikkeet ja toisinaan tuntuukin, että sillä on jalkojen sijasta vieterit alla. Ori on myös sinnikäs työntekijä ja jaksaa jankata samaakin tehtävää monen monituista kertaa, kun ratsastaja ei meinaa oivaltaa hommaansa.
Esteillä Deceltä löytyy varsinainen turbomoottori! Siltä löytyy korkea pomppu, vaikkakin tekniikka jää usein vajaaksi. Monesti Dece myös höyryää estekentällä ja tällöin saattaa tulla pudotuksia todella herkästi. Ratsastajan tehtävä on säädellä vauhti tasaiseksi ja rauhalliseksi. On myös muistettava erittäin suora lähestyminen, siitä ori on todella tarkka, eikä varmasti hyppää jos lähestyy vinosti tai ratsastajalla ei ole tasapaino keskellä. Ratsastajalta vaaditaan siis esteradalla paljon tarkkuutta, jotta Dece toimii hyvin.
Maastossa ori on varsinainen höyryjuna ja sille kannattaakin vaihtaa astetta kovempi kuolain ja laittaa kaulalle turvaremmi. Pitkin ohjin ei kannata edes haaveilla kävelevänsä, löydät itsesi äkkiä maasta suu täynnä multaa ja näet kuinka hevonen pinkoo kohti lähintä heinäpeltoa. Sitten onkin naapurin setä vihainen... Maastoesteitä Dece saattaa aavistuksen kyttäillä ja sitä pitää rohkaista paljon pohkeella ja äänellä, mutta tutun ratsastajan kanssa ylittää kyllä nekin.
Kisoissa Dece on hieman jännittynyt ja tarkkailee aktiivisesti ympäristöä. Verryttelyalueella se usein keskittyy turhan paljon muihin hevosiin, mutta radalla yksin ollessaan se toimii taas varsin kauniisti. Kisapäivän jälkeen kun herra pakataan takaisin rekkaan, se usein huokaisee syvään, ikään kuin tokaisten: "Vihdoin se on ohi!"© Franz Venhaus CC BY-ND 2.0

isä: Pellegrini Hexen
169cm, mrn, trakehner
ii. Kingston Cayden
KTK-II
164cm, trn, trakehner
iii. Ciars Tobacco
Ch
iie. Charmainee Rock
ie. Peacholic

170cm, trn, trakehner
iei. Fanado
iee. Pisang SNT
emä: Demi Rox
170cm, ruunikko, trakehner
ei. Leroy Rox
Ch, KTK-II, KRL-II
168cm, trn, trakehner
eii. Wannabe L'amourder
eie. Saphira RAH
YLA2
ee. Dreamnight Rowland
170cm, ruunikko, trakehner
eei. Machira PB
KTK-III, YLA3
eee. Daydreams Rox

Katso koko sukutaulu täältä.


Päiväkirja

15.04.2014

Kouluvalmennus, valmentajana Tuulia T.:
Olit kertonut minulle etukäteen Decen olevan hyvin haasteellinen tapaus ratsastettaessa. Osasin siis odottaa vaikeuksia ainakin alkutunnista saapuessanne maneesiin. Kerroin sinulle, että haluaisin harjoitella kanssanne piaffea ja passagea. Alkulämmittelyn ajaksi ohjasin teidät suurelle pääty-ympyrälle tekemään paljon vaihtoja ja siirtymisiä, jotta ori hieman herkistyisi. Oriin alkaessa vähitellen rauhoittua huomasin sillä olevan todella upeat askellajit, joita en voinut olla ihailematta. Lämmiteltyänne tarpeeksi halusin harjoitella siirtymisiä passageen ravista ja laukasta. Ravi siirtymiset sujuivat teiltä kuin tanssi, mutta laukasta passageen siirtyminen osoittautui teille haasteeksi. Ohjeistin sinua kokoamaan Decen paremmin sekä antamaan pidätteet reippaammin, jolloin myös laukka siirtymiset passageen alkoivat sujua. Seuraavaksi siirryimme harjoittelemaan piaffea. Dece ei olisi oikein halunnut jäädä polkemaan paikoilleen, mutta sait orin hienosti kuriin, vaikka se yrittikin luistaa töistä. Tunnin päätteeksi esittelitte minulle vielä passage-piaffe-passage siirtymisen, joka sujui teiltä oikein hyvin.

31.10.2013

kouluvalmennus, valmentajana Dora:
wishmaster jo lämmitteli trakehneroriaan kun saavuin paikalle. Dece kulki reippaasti eteenpäin, ehkä vähän turhankin reippaasti ja tuntui hiukan painavan ratsastajan kädelle. Alkulämmittelyissä keskityttiinkin siihen että hevonen alkaisi kulkea hiukan rauhallisemmin ja työskentelisi koko kehollaan. Käynnissä otettiin siirtymisiä kootusta käynnistä lisättyyn käyntiin ja takaisin ja sitten alettiin pureutua väistöihin ja taivutuksiin. Ensin ratsukko sai tehdä pohkeenväistöjä kootussa käynnissä pitkillä sivuilla mutta pian tehtävä vaihtui hiukan vaativampaan. Pitkillä sivuilla tehtiin sulkutaivutusta toisessa päässä, ratsastettiin hetki taas uralla, tehtiin avotaivutusta toisessa päässä ja lyhyillä sivuilla otettiinkin pohkeenväistöjä. Dece pärskähteli ja kuunteli hyvin apuja, sen taipuessa kuin sula voi ratsastajan alla. Kaksikon työskentelyä oli mukava seurata. Käynnistä siirryttiin raviin ja jatkettiin taivutusten ja väistöjen parissa. Niiden kanssa ei ollut mitään ongelmia tässäkään askellajissa. "Ottakaa lyhyellä sivulla piaffea ja pyri ensin vaikka kahteen tai kolmeen askeleeseen, mutta ihanteellinen määrä olisi noin kahdeksan askelta.", selitin ratsastajalle joka pyyhkäisi pari hikikarpaloa otsaltaan ja ryhtyi hommiin. Alkuun Dece ei olisi millään suostunut tällaiseen kummalliseen asiaan kuin piaffe (liike oli varmasti sille tuttu, mutta ori halusi olla vastarannan kiiski). Käskin ratsastajaa pysymään tiukkana ja pian sitä osaamista alkoi jälleen näkyä kun trakehner liikkui lyhyillä sivuilla helposti sen kahdeksan askelta piaffessa. Piaffea harjoiteltiin molempiin suuntiin ja sen jälkeen siirryttiin passagen saloihin. Ratsastaja ja hevonen saivat tehdä aika kivasti töitä kun passagen sujuessa pyysin heiltä vaihtoja piaffen ja passagen välillä, mutta kunniakkaasti he hoitivat jokaisen antamani tehtävän. Tämän "rääkin" jälkeen otettiin lyhyet välikäynnit. Välikäyntien jälkeen pyysin ratsukolta laukkaa, sillä halusin vielä valmennuksen loppuun ottaa hiukan laukkatyöskentelyä ja katsoa kuinka se askellaji parivaljakolta sujuu. Dece laukkasi hyvin ja siirtyi sujuvasti harjoituslaukasta koottuun laukkaan, se työskenteli hyvin muodossa ja oli edelleenkin oikein hyvin kuulolla. Laukassa otettiin lähinnä laukanvaihtoja joita piti tehdä ensin kolme peräkkäin per sivu ja sitten kuusi. Laukkatyöskentelykin sujui joten viimeisten vaihtojen jälkeen annoin luvan wishmasterille loppuverryttelyihin.

23.10.2013

Kouluvalmennus Parodiassa, valmentajana Freetu:
Wishmaster orinsa Decen kanssa ratsasti tänään toisessa valmennusryhmässä. Aloitimme tunnin alkuverryttelyllä, jonka aikana hevosia irroteltiin avotaivutuksien kautta. Aluksi ratsukko sai käyttää maneesin seinää tukenaan avotaivutuksessa, kun taivutuksia tehtiin uraa pitkin. Päädyssä halusin ratsastajien hakevan vasta-asetusta ulospäin pääty-ympyrän aikana sekä tekevän selkeän temmonlisäyksen raviin. Dece vaikutti aluksi melko vahvalta edestä, ja wishmasterin tehtävänä olikin tehdä kaiken aikaa runsaasti puolipidätteitä ja siirtymiä avotaivutuksen sisällä, jotta ori saataisiin kevyemmin tukeutumaan kuolaimeen ja käyttämään takaosaansa aktiivisemmin. Temmonlisäyksessä Dece lähti helposti melko etupainoisena eteenpäin, jolloin liike jäi takaosasta puutteelliseksi. Harjoitusta jatkettiin siten, että avotaivutus tuli tehdä keskihalkaisijalla, jonka jälkeen toisessa päädyssä vaihtaa suunta ja jatkaa uraa pitkin sulkutaivutuksessa. Nyt Dece vaikutti toimivalta ja suhteellisen kevyeltäkin edestä, tosin välillä kehotin wishmasteria edelleen jatkamaan siirtymien tekoa tai hieman kutittelemaan orin takajalkoja raipalla. Sulkutaivutus sujui huomattavasti paremmin, joten siihen ratsukko saa olla erityisen tyytyväinen. Jatkoimme tehtävää samaan tyyliin laukassa, mutta vain muutaman toiston verran. Dece tuli välillä taas melko raskaannäköiseksi edestä, kun olisi halunnut vain porskuttaa menemään sen kummemmin itseään kokoamatta. Pidätteet ja vatsalihakset apunaan wishamaster kuitenkin sai orin lopettamaan kuolaimella makaamisen. Lopuksi teimme harjoitusta, jossa pitkä sivu mentiin keskilaukkaa, jonka jälkeen ratsukot esittivät lävistäjällä loivaa sulkutaivutusta. Decen askeleenpidennys keskilaukassa oli erinomaista laatua, joten siitä kelpaa olla tyytyväinen.

Dece on selkeästi välillä hyvinkin raskas edestä, joten ratsastajan puolipidätteiden ja vatsalihasten käyttö sekä hevosen takajalkoja aktivoivat harjoitukset ovat todella tärkeitä jokaisen treenin alussa. Keskityttyään hommiin ori oli kuitenkin äärimmäisen potentiaalisen oloinen ratsu, joka pärjää varmasti kouluradoilla vaativissa luokissa.

22.10.2013

Kouluvalmennus, valmentajana Julia Waldorff:
Dece on vielä kisakauden jälkeekin vahvassa kunnossa, ensi kautta varten haluttiin kuitenkin jo alkaa hiemoaan erilaisia liikkeitä uutta vapaaohjelmaa varten. Talven aikana prosentteja olisi kiva saada vielä nostettua entisestään, nyt täyityisi pureutua vaativampiin tehtäviin, että jo hyvät pisteet saataisiin nousemaan sinne kasin ja ysin pintaan. Jonkun verran on GP tason vapaaohjelmia tullut valmennettaville kehiteltyä ja niinpä nappasin niistä pari jippoa, jota lähettiin ratsukon kanssa kokeilemaan.

Alkuveryttelyt oli jo tehty ja sekä ratsastaja, että ratsu valmiina tosihommiin. Päätin aloittaa vaikeimmasta tehtävästä, sitä olisi helpoin harjoitella heti aluksi kun voimia vielä riittää. Laukanvaihdot olivat olleet parin viimekauden ohjelmassa suoralla, nyt halusin lisätä niihin vaikeutta siirtämällä ne kaarevalle uralle. Kakkosen vaihdot olisi helppo esittää puoliympyrällä ja ykkösen vaihdot yksinkertaisella kiemurauralla uran sisäpuolella. Aloitimme kuitenkin nelosilla ja kolmosilla, toistimme niitä erilaisilla kaarilla ja lopulta lisäsimme vaikeusastetta ja tiukensimme teitä ja siirryimme kakkosen vaihtoihin. Vaikka vaihtoja ei tehty kovin useaa yhdellä toistokerralla, vaikutti ratsukko jo parin kakkosvaihtosarjan jälkeen väsyneeltä. Annoin parin levähtää ja koska toistot olivat niin hyviä niin päätin lopettaa vaihtotyöskentelyn siihen ja jakaa vielä pari vinkkiä tulevia treenejä varten.

Levähdystauon jälkeen jatkoimme jälleen kaarevilla urilla, tällä kertaa sijoitimme lisätyn ravin samoille teille kuin vaihdotkin. Aluksi Dece tuntui olevan hämillään kun lisätty ei tullutkaan uraa tai diagonaalia pitkin, mutta pian ori hiffasi homman nimen ja uskalsi antaa kaikkensa. Kun lisäyksiä tehdään kaarevalla, on erityisen tärkeää, että ratsastaja pitää asetuksen aina myötäasetuksena ja vaihtaa sen mahdollisimman nopeasti - mutta tasaisesti jos suuntaa vaihdetaan. Hevosen on vaikea kulkea kovassa temmossa kaarevia linjoja ja pieni asetus auttaa paljon. Asetuksen voi viedä aina lapaankin saakka - hieman avoajatuksella, mutta niin, etteivät jalat siirry eri urille.

Treenin jäljiltä loppupalautetta oli kuuntelemassa erittäin uupunut, mutta tyytyväisen oloinen ratsukko. Dece on aivan uskomattoman hieno hevonen ja sen kanssa oli kiva työskennellä. Sillä on oma moottori ja se tykkää työnteosta. Edellisen kauden tuloksia pääsette parantamaan siis tehtäviä vaikeuttamalla. Jos tänäänkin harjoitellut tehtävät alkavat tuntua liian helpoilta niin on aika alkaa leikkimään piaffen ja piruetin kanssa, piaffen voi muuttaa rotatoivaksi ja piruetissa ratsastaja voi ratsastaa yhdellä kädellä niin pisteitä ropisee taas tuplasti lisää!

03.10.2013

Kävin tänään treenaamassa Decen kanssa ensimmäistä kertaa kotikentällä. Alkulämmittelyissä ori yritti juosta jatkuvasti alta ja sähläsi aivan miten sattuu, tajusin olevani erittäin jännittynyt. Niimpä pitäydyin aivan perinteisissä harjoituksissa, ympyröillä, kaarevilla urilla ja lävistäjillä. Pikkuhiljaa kroppani alkoi rentoutumaan ja joka askeleella Decekin liikkui paremmin. Asetuskin alkoi löytymään jokusen ympyräharjoituksen jälkeen ja laukatkin nousivat siististi. Mieleen nousi suuri tyytyväisyys orin ostamisesta ja silmissäni pyöri tulevaisuuden kisaruusukkeita. Ajattelin lopuksi ottaa vielä muutaman vastalaukka ympyrän ja nekin sujuivat erittäin pehmeästi, mitä nyt ratsastaja meinasi vaappua sinne sun tänne. Palkitsin meidät molemmat loppukäynneillä metsäpolkua pitkin.

Iltapäiväksi olin varannet Decelle hieronnan ja venyttelyn Dremdetistä, Mellen raportti hoidosta:
Dece vaikuttaa olevan ikäisekseen hyvässä kunnossa, hieman massaa lisää ja hevonen on loistavassa lihaksessa ! Jumeja tai kipuiluita en havainnut, Decen kehitys on siis todella hyvällä mallilla. Monipuolinen liikunta lienee Decen kanssa nyt tärkeää, jotta lihakset pysyvät hyvässä kunnossa ja yhtä vetreinä myös jatkossa ! Venyttelyssä vasen lapa tuntui hieman kireältä, joten otin sen vielä hetkeksi käsittelyyni ja sainkin sen jo huomattavasti vertyneemmäksi. Kaikenkaikkiaan oikein hyvässä lihaskunnossa oleva nuori hevonen!

02.10.2013

Tänään oli kerrassaan jännittävä päivä, minulle saapui ensimmäinen potentiaalinen ratsu vuosiin. Ostoilmoitukseeni tuli useita vastauksia, joista etenkin trakehnerori Deception Hexen jäi mieleen ja sainkin orista hierottua kaupat. Deception saapui tänään luokseni ja ori oli kyllä yhtä upea näky kuin ensimmäiselläkin kerralla. Häntä soihtuna se tanssi kuljetusvaunusta ulos, hikinen loimi päällään. Myyjä mainitsi orin jännittävän hieman kuljettamista. Vaihdettuamme myyjän kanssa tärkeimmät tiedot hevosesta ja puhelinnumerotkin varmuuden vuoksi, vaihdoin orille kuivan loimen ja vein sen tarhailemaan ison heinäkasan kera. Ruoka tätä ei kuitenkaan kiinnostanut pätkän vertaa, vaan ainakin tunnin verran se jaksoi yhtä soittoa huudella parin tarhan päässä oleville tammoille ja esitellä huikeita askeliaan aidan viertä pitkin. Esittelyshown jälkeen Deception kuitenkin tajusi, että tammat eivät aikoneetkaan lämmetä hänelle, ja jatkoi rauhallisesti heinäkasan kimpussa. Minä raahauduin väkipakolla pois tarhan vierestä ihailemasta tulevaisuuden kisatykkiäni.Tämä on virtuaalihevonen!

Saavutukset

KRJ-I
Palkittu toukokuussa 2013 pistein
21 (8+6+7) - 43 - 20 - 10 - 8 = 102p.

YLA2
Palkittu huhtikuussa 2014 pistein
26 (15+11)-24,5 (19,5+5)-18-18-3=89,5p.

Täyttänyt 3 vuotta 01.09.2013.
Täyttänyt 8 vuotta 29.04.2014.

Jälkeläiset

12.09.2014 t. Suprant Silver
14.06.2014 o. Dieudonné
24.03.2014 o. Wister Acaraho
26.12.2013 t. Trze Malwina
26.12.2013 t. Mendeva Vegas

Kilpailut


Ominaisuuspisteet:
6640.7 pistettä KRJ:ssä, tasolla 11

67 KRJ sijoitusta.
Kirjain T tason perässä tarkoittaa tarinakilpailua. Lue tarinat täältä.

31.03.2014 KRJ Cup GP 4/192
21.03.2014 KRJ GP 4/100
21.03.2014 KRJ GP 3/100
21.03.2014 KRJ GP 6/100
20.03.2014 KRJ GP 1/100
18.03.2014 KRJ GP 4/100
17.03.2014 KRJ GP 10/100
16.03.2014 KRJ GP 9/100
15.03.2014 KRJ GP 10/100
13.03.2014 KRJ GP 7/100
13.03.2014 KRJ GP 6/100
12.03.2014 KRJ GP 7/100
10.02.2014 KRJ GP 1/30
09.02.2014 KRJ GP 6/40
08.02.2014 KRJ GP 3/40
05.02.2014 KRJ GP 6/40
05.02.2014 KRJ GP 2/40
04.02.2014 KRJ GP 1/40
02.02.2014 KRJ IntII 4/100
30.01.2014 KRJ GP 5/40
28.01.2014 KRJ GP 4/40
26.01.2014 KRJ GP 1/30
26.01.2014 KRJ GP 4/30
23.01.2014 KRJ GP 1/30
22.01.2014 KRJ GP 5/30
21.01.2014 KRJ GP 1/30
20.01.2014 KRJ GP 3/30
19.01.2014 KRJ GP 1/30
18.01.2014 KRJ GP 2/24
16.01.2014 KRJ GP 2/24
10.01.2014 KRJ Int II 5/58
06.01.2014 KRJ Int II 4/58
01.01.2014 KRJ GP 1/40
31.12.2013 KRJ GP 2/30
30.12.2013 KRJ GP 2/40
29.12.2013 KRJ GP 5/30
27.12.2013 KRJ GP 6/40
26.12.2013KRJ GP 4/30
24.12.2013 KRJ GP 1/40
22.12.2013 KRJ GP 4/40
21.12.2013 KRJ GP 3/40
23.12.2013 KRJ GP 4/30
22.12.2013 KRJ GP 4/30
10.12.2013 KRJ GP 1/30
09.12.2013 KRJ GP 2/30
09.12.2013 KRJ GP 2/30
09.12.2013 KRJ GP 3/30
06.12.2013 KRJ GP 4/30
05.12.2013 KRJ GP 1/30
04.12.2013 KRJ GP 1/30
01.12.2013 KRJ GP 5/30
30.11.2013 KRJ Cup GP 14/164
24.11.2013 KRJ GP 4/30
22.11.2013 KRJ GP 4/24
22.11.2013 KRJ GP 4/22
22.11.2013 KRJ GP 1/40
18.11.2013 KRJ GP 3/22
17.11.2013 KRJ GP 4/24
17.11.2013 KRJ GP 2/22
10.11.2013 KRJ GP 6/50
07.11.2013 KRJ GP 3/30
06.11.2013 KRJ GP 3/30
04.11.2013 KRJ GP 1/30
25.10.2013 KRJ GP 4/30
22.10.2013 KRJ GP 3/30
21.10.2013 KRJ GP 4/30
10.10.2013 KRJ VaB T 1/5
31.08.2013 KRJ Cup Int I 4/83

13 villiä sijoitusta.
30.03.2014 villi cup GP 2/5
30.01.2014 koulu GP 2/47
30.12.2013 villi cup GP 1/9
10.12.2013 koulu GP 1/19
30.11.2013 villi cup GP 2/8
12.11.2013 koulu GP 2/5
11.11.2013 koulu GP 1/4
02.11.2013 koulu VaA 4/17
12.10.2013 koulu VaA 01/07
12.10.2013 koulu GP 01/02
10.10.2013 koulu VaA 01/07
07.10.2013 koulu Int I 04/20
07.10.2013 koulu Int II 01/15