Brigadier Stud

And I heard, as it were, the noise of thunder: One of the four beasts saying: "Come and see." And I saw. And behold, a white horse.

Classy Kiss

Nimi: Classy Kiss Rotu: fwb
Sukup.: tamma Synt.: 01.12.2013
Säkäk.: 167cm Rek. nro.: VH13-031-0641
Om.: wishmaster (VRL-02889) Kasv.: wishmaster (VRL-02889)
Painotus: kouluratsastus Koulutustaso: ko: GP


Pusun nimi on oikein osuva sen luonteeseen nähden. Tässä on tamma, jossa on loistoa ja tyyliä, kokoa ja näköä. Onhan sillä toki kääntöpuolensa, sillä Pusu tuntee arvonsa täydellisesti ja vaatii sen mukaista kohteluakin. Yksikään loimi ei ole hyvä ilman karvapehmusteisia kaarrokkeita; harjoistakaan on turha tarjota muuta kuin luonnonharjaksista. Mikäli jokin on tamman mielestä pielessä, sen saavat tuta niin kanssaihmiset kuin -hevosetkin. Pusu ei muutenkaan pahemmin välitä muista hevosista, se sietää niitä kisapaikoilla ja trailerissa, mutta tarhailee mieluummin yksin. Hoitaessa tammaa tulee kohdella silkkihansikkain, sillä kovasta harjauksesta tai kutittelusta on herne syvällä sieraimessa ja hevonen lataa potkun siekailematta päin. Kyljet ja maha ovat herkkää aluetta ja Pusua kannattaakin pitää silmällä purukaluston puolesta, etenkin kiima-aikaan. Mahavyötä ei koskaan saa kiristettyä ilman näykkimisyrityksiä (muista sitoa kiinni!), mutta millään tavoin mahdoton hevonen ei Pusu ole, kunhan sen kanssa on tarkkana. Myös taluttaessa, sillä tamman mielestä taluttajan kiskaiseminen kumoon heinätupsun toivossa on huumoriarvoltaan täysi kymppi.

Pusu ei siedä laisinkaan kovia otteita, vaan sitä täytyy ratsastaa kuin kukkaa kämmenellä. Sen selässä istuminen voi aivan yhtä hyvin olla täyttä helvettiä kuin myös ekstaasin seitsemäs huone ? riippuu täysin ratsastajasta, ja vähän myös siitä, millainen päivä hevosella on. Pusu on äärettömän taitava ja herkkä hevonen, sille riittää avuksi lähinnä ajatus - tamma on juuri sellainen satujen musta hevonen, joka liihottelee kentällä vaikeimmatkin kuviot kevyesti ja vaivattomasti. Jotta siihen päästäisiin vaaditaan kuitenkin töitä, sillä herkkyydestään huolimatta Pusu on kaukana automaatista. Jokainen askel pitää ratsastaa tarkasti eikä hevonen suvaitse yhtäkään virhettä vaan tekee heti omia kuvioitaan ratsastajan otteen herpaantuessa. Kun selässä pysyy tarkkana saa nauttia ratsusta, joka tekee kaiken pyydetyn ja liikkuu kaiken aikaa kuin tanssien.
© Suprant© Beate Langels

isä: Shock Wave 54
YLA2, KRJ-II
172cm, ruunikonkimo, fwb
ii. Bequestro PK
165cm, ruunikko, holstein
iii. Ch Damon
iie. Bequem
ie. VIR MVA Ch Marelda WL
166cm, ruunikko, trakehner
iei. Wolfie D
KRJ-II, YLA2
iee. Mereldith
KRJ-II
emä: Suprant Cissy
KRJ-I, YLA1, KTK-II
163cm, musta, fwb
ei. Godric of Skurvash
174cm, musta, holstein
eii. Grosvenor
eie. Lachesis
ee. Cola Flow
KRJ-I
169cm, musta, fwb
eei. April Fools
KRJ-II, YLA3, KRL-III
eee. Doble Cola
KRJ-II

Päiväkirja

11.11.2014

Pusu on kotiutunut hyvin takaisin meille. Se on saanut vain ihmetellä ympäristöään hyvän tovin, mutta tänään päätin palata tamman satulaan. Musta kaunotar ei ollut muuttunut juuri käytökseltään sitten viime näkemän; samat vanhat näykkimistemput ja nenän nyrpistykset näytti olevan edelleen tallessa. Ainakaan vielä nämä hölmöilyt eivtä saaneet minua ärsyyntymään - ennemmin oli vain hauskaa huomata, miten samanlainen Pusu edelleen on, vaikka se onkin asunut pitkän tovin muualla.
Kentällä keskusteltiin hieman paikallaan pysymisestä ja päädyinkin ojentamaan tammaa reilulla otteella, kun sen mielestä olisi ollut niin paljon mukavampaa väistää heti kun saan jalkani lähellekään jalustinta. Hetkinen puitiin asiaa, kunnes onnistuin nousemaan satulaan tamman nököttäessa aloillaan kuin tatti. Kehuin sitä hyvästä käytöksestä ja kehoitin sen eteenpäin.
Alkulämmittelyn jälkeen testailin aivan perusasioita lävitse, eikä tammassa ollut moittimista. Itselläni oli hieman harjoittelemista eleettömästi ratsastuksessa, sillä juuri edellinen ratsuni oli aivan päinvastainen, kuin Pusu. Tamma myötäsi kauniisti ja kyljet alkoivat venyä enemmän ja enemmän jokaisen ympyrän jälkeen. Ravityöskentelyssä se tuntui olevan joustava kuin kuminauha, eikä väistöt, avot tai sulut tuottaneet mitään ongelmaa. Nautiskelin ratsastuksesta täysin rinnoin; oli hyvä tovi siitä, kun viimeksi sain istua näin elastisen hevosen selässä. Pusu teki töitä rennosti ja halukkaasti, kun olin saanut itseni olemaan tarpeeksi hiljaa selässä. Päätinkin kokeilla vielä laukkatyöskentelyä, laukanvaihtoja askeleesta lävistäjällä. Yhteistyö jatkui saumattomana ja vaihdoissa olisin voinut vannoa istuvani pomppulinnassa, joka pehmeästi pomputti ylös-alas. Viimeisimmäksi laukkaharjoitteeksi otin vielä pohkeenväistöjä. Niissä oli hieman huomauttamista, kun Pusu meinasi mielellään taipua liian mutkalle. Hiki puski meillä kummallakin jo pintaan, joten päätin jättää laukkaväistöjen hiomisen seuraavaan kertaan.
Loppujäähdyttelyn suoritimme parinkymmenen minuutin maastoretkellä.

08.11.2014

Pusu muutti takaisin kotiin! Tammahan on siis oma kasvattini, joka on tärkeän Cissyni ensimmäinen varsa. Kilpailin Pusun kanssa hienot 62 sijaa kouluratsastuksessa, mutta jostain syystä tulin tulokseen, etten pystyisi tammalle mitään antamaan ja sen olisi parempi muualla. Pusu matkasi siis Suomeen, Suprantiin. Siellä tamma teki kaksi kaunista varsaa, jotka ovat kumpikin jo päässeet kilparadoille hyvin tuloksin. Jälkeenpäin hieman kaduin Pusun myymistä, mutta tiesin sen saavan arvoisensa kodin Suprantista, josta sen emä Cissykin on peräisin.
Suprant kuitenkin päätyi tiensä päähän ja täten iso osa hevosista lähti myyntiin. Tietysti lupauduin ottamaan Pusun takaisin itselleni, ellei sille olisi suunnitelmia omistajien muissa tulevissa suunnitelmissa. Tammalle ei ollut enää tulevaisuuden suunnitelmia Suprantin suunnalla, joten mussukkani palasi siis kotiin! Pusu saa jatkaa Cissyn hienoa emälinjaa; tammasta onkin meillä nyt kotona uusin tulokas Wister Chessie. Kauniit mustat tammat ovat kuin toistensa kopioita! Vaikken suomalaisesta puoliverisestä rotuna juuri välitä, on tämä emälinja itselleni sen verran tärkeä, että aion pitää sen hengissä mahdollisimman pitkään ja vieläpä omissa käsissäni. Kunhan Pusu palautuu varsomisesta, aloitamme tähtäämisen KRJ-laatuarvosteluun. Tavoitteena saada I-palkinto, kuten emällänsäkin. KRJ-laatiksen jälkeen mahdollisesti harkitsemme myös yleislaatuarvostelua, jos innostutaan Pusun kanssa kiertämään tarinapainotteisesti kissanristiäisiä ja muuta mukavaa. Odotuksia on tässä vaiheessa paljon niin jalostuksellisesti, kuin palkintojenkin kannalta, mutta en usko niiden olevan liikaa vaadittu. Tässä suvussa on potentiaali vaikka ja mihin, tai vähintäänkin tunnearvoa!

01.09.2014

Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Jos Kiss ei olisi fwb, olisin heti ruinaamassa siitä varsaa. Tamma on yksinkertaisesti upea näky, ja oman arvonsa tunteva hevonen oli muutenkin juuri sellainen tamma, joista pidän kuin hullu puurosta. Alkuverryttelyt menivätkin vain ihastellessa Kissin liikkeitä sen sijaan, että olisin komentanut Pulmua ratsastamaan syvemmälle kulmiin. Pulmun kevyistä avuista huolimatta musta tamma polki välillä jalkaa ja kiukutteli muutenkin, hevonen li selvästikin hyvin herkkä kukkanen. Kiukuttelu jäi kuitenkin alkuverryttelyihin, Pulmu löysi nopeasti yhteisen sävelen ratsunsa kanssa ? ja sietääkin, niillä kisatuloksilla.

Ensimmäinen tehtävä oli otettu Grand Prix ?kouluohjelmasta. Radalle kootussa laukassa, pysähdys ? liikkumatta ? liikkeelle kootussa ravissa. Tamma liihotteli kentällä kevyen oloisesti, niin laukka kuin ravikin olivat kevyitä ja eteenpäinpyrkiviä, Pulmu istui aloillaan siististi, avut olivat vakaat, mutta kevyet. Muutaman toiston jälkeen ratsukko jatkoi kootussa ravissa tehden molemmille pitkille sivuille pätkät sulkutaivutusta, sitten avotaivutusta. Kiss kantoi ja kokosi itsensä hyvin, asettui, taipui ja suoristui vaivatta, liike oli tahdikasta. Taivutuksia tehtiin molempia kuusi, niistä siirryttiin päivän päätehtäviin, eli piaffeen ja passageen.

Passage ? lisätty ravi ? passage ?siirtymisissä tuli muutama tahtirikko, eikä raviin siirtyminen ollut niin pehmeää ja sulavaa kuin olin odottanut. Muutamien toistojen jälkeen tahtirikot jäivät pois, mutta siirtymiset olivat edelleen terävät ja töksähtävät. Kissin passage paikkasi heikompia siirtymisiä, tamma liikkui todella hyvin. Piaffen kanssa ei ollut ongelmia, tehtävänä oli ratsastaa piaffea 12-15 askelta. Pulmu ratsasti 13-14 askelta joka kerta, Kiss polki hyvin paikoillaan eikä liikkunut taaksepäin, eteenpäinkin kuljettiin hyvin vähän. Piaffe olikin päivän parasta antia, komeaa ja virheetöntä katseltavaa.

01.01.2014

Uuden vuoden ja Pusun 3-vuotispäivän kunniaksi ajattelinkin opettaa tamman klippaukseen. Kohta alkaisi ratsun työn todellinen treenaaminen ja hieltä ei tultaisi välttymään kumpikaan! Olin pitänyt useamman päivän klippauskonetta päällä surisemassa, kun muuten hoitelin Pusua. Ensimmäisellä kerralla tamma oli alkuun silmät selällään ja "hieman" eläväinen - jouduimmekin keskustelemaan useaan otteeseen miten se normaali hoitokäyttäytyminen menikään. Normaalisti vartin kestävään harjaukseen meni lähes tunti, mutta sen jälkeen olikin voittajafiilis mustan nuorukaisen roikotellessa päätä rauhallisesti ja klipperistä välittämättä. Kerta kerralta tamma kuitenkin rauhoittui surinaan ja tänään päätin olevan se päivä, kun koettaisimme konetta karvaan asti.

Tänään aloittelin taas laittamalla klipperin surisemaan harjapakin reunalle, samalla puunaten Pusun oikein kiiltäväksi. Tamma vaikutti jo hyvin tottuneelta koneen surinaan, eikä se tainnut edes huomata koko hökötystä. Niimpä vaihdoin harjan klipperiin ja leikkasin ensimmäisen kerran karvaa pois. Pusu hieman säpsähti, samoin kuin toisella ja kolmannella kerralla. Pikkuhiljaa säpsähtäminen kuitenkin väheni ja tamma hyväksyi nätisti klipperin ihollaan. Pitkä tovi meni karvaa ajellessa, sillä pidin välillä harjaus- ja herkuttelutaukoja jottei Pusun pinna loppuisi heti kättelyssä. Loppujen lopuksi kuinka ollakaan; sain tehtyä klippauksen juuri niin kuin olin suunnitellutkin! Irlantilainen klippaus oli oivallinen valinta nuorelle tammalle, joka kuitenkin ulkoilisi päivät ja hikoilu olisi maltillista vielä hyvän tovin koulutuksen ollessa vasta lähtökuopissaan.
Karvan ajelun jälkeen annoin tammalle vielä loput leipä- ja porkkanapalat ämpärin pohjalta, laitoin sille kevyen loimen niskaan ja vein viettelemään rauhallista päivää ulkoilmaan.Tämä on virtuaalihevonen!

Saavutukset

KRJ-I
Palkittu helmikuussa 2015 pistein
7,5 (7+8) - 40 - 25 - 20 - 15 - 1 =108,5p.

Täyttänyt 8 vuotta 01.06.2014.

Jälkeläiset

15.10.2014 t. Wister Chessie
20.09.2014 o. Suprant Cliché
27.07.2014 t. Suprant Roulette

Kilpailut

Ominaisuuspisteet
7021.73 pistettä KRJ:ssä, tasolla 11

62 KRJ sijoitusta.
30.03.2014 KRJ Cup GP 14/192
21.03.2014 KRJ GP 1/100
21.03.2014 KRJ GP 4/100
21.03.2014 KRJ GP 8/100
20.03.2014 KRJ GP 8/100
20.03.2014 KRJ GP 10/100
19.03.2014 KRJ GP 2/100
18.03.2014 KRJ GP 5/100
17.03.2014 KRJ GP 2/100
12.03.2014 KRJ GP 7/100
27.02.2014 KRJ GP 1/30
24.02.2014 KRJ GP 1/30
23.02.2014 KRJ GP 2/30
22.02.2014 KRJ GP 1/30
22.02.2014 KRJ GP 4/30
21.02.2014 KRJ GP 3/30
21.02.2014 KRJ GP 2/30
20.02.2014 KRJ GP 5/30
19.02.2014 KRJ GP 5/30
18.02.2014 KRJ GP 3/30
16.02.2014 KRJ GP 2/30
14.02.2014 KRJ GP 5/30
14.02.2014 KRJ GP 5/40
13.02.2014 KRJ GP 4/40
13.02.2014 KRJ IntII 4/30
13.02.2014 KRJ GP 4/30
11.02.2014 KRJ GP 3/30
11.02.2014 KRJ GP 5/30
11.02.2014 KRJ GP 1/30
10.02.2014 KRJ IntII 5/30
10.02.2014 KRJ GP 2/30
09.02.2014 KRJ GP 3/30
09.02.2014 KRJ GP 2/30
00.02.2014 KRJ GP 5/40
08.02.2014 KRJ GP 1/30
08.02.2014 KRJ GP 1/40
07.02.2014 KRJ GP 2/30
06.02.2014 KRJ GP 3/30
04.02.2014 KRJ GP 4/30
04.02.2014 KRJ GP 1/40
03.02.2014 KRJ GP 2/40
03.02.2014 KRJ IntII 4/40
03.02.2014 KRJ GP 1/30
01.02.2014 KRJ GP 4/40
01.02.2014 KRJ GP 2/30
01.02.2014 KRJ IntII 6/40
01.02.2014 KRJ GP 3/40
31.01.2014 KRJ IntII 4/40
31.01.2014 KRJ GP 6/40
28.01.2014 KRJ GP 1/30
27.01.2014 KRJ GP 1/30
27.01.2014 KRJ GP 2/40
26.01.2014 KRJ GP 2/40
22.01.2014 KRJ GP 5/96
21.01.2014 KRJ GP 4/30
24.01.2014 KRJ GP 4/30
21.01.2014 KRJ GP 5/30
21.01.2014 KRJ GP 7/50
19.01.2014 KRJ GP 1/24
19.01.2014 KRJ GP 5/96
18.01.2014 KRJ GP 1/24
17.01.2014 KRJ GP 8/96
01.01.2014 KRJ GP 2/30
30.12.2013 KRJ GP 1/30
24.12.2013 KRJ GP 2/30